Je huis verkopen anno 2023
Door de stijgende huizenprijzen en de dalende hypotheekrente was de verkoop van je huidige huis jarenlang geen gespreksonderwerp; als je een nieuwbouwwoning kocht, dan verkocht je je eigen woning zo laat mogelijk. Dat leverde immers risicoloos en zonder enige twijfel het meeste op.

In de zomer van 2023 is de verkoop van de eigen woning (en dan vooral de timing daarvan) wél een gespreksonderwerp geworden. Door de alsmaar stijgende hypotheekrente is overbieden geen zekerheid meer en ook het hogere verkoopresultaat na een jaar is een vraagteken geworden.

Hoe nu te handelen?

Doen alsof er niets aan de hand is en dat de markt gelijk blijft is niet de verstandigste optie. Als je ervoor kiest om tot de oplevering van je nieuwe woning in je huidige woning te blijven wonen is het in ieder geval zaak om wat extra veiligheden in je nieuwe hypotheekconstructie aan te brengen. Ga uit van een lagere opbrengst en laat je hypotheekconstructie daarop afstellen. Omdat er nog steeds woningschaarste is, kan je opbrengst dan (en dat zal dus hoogstwaarschijnlijk ook zo zíjn) alleen maar meevallen. Reden tot vreugde uiteraard, want dit mooie extra’tje kun je aflossen op je hypotheek of je kunt er je nieuwe woning nog eens extra mee opleuken.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je huidige woning nu al te verkopen en tijdelijk te gaan huren. Nu is tussentijds huren niet iets waar de meeste mensen gelijk heel erg warm van worden. Qua maandelijkse huur ben je natuurlijk stevig aan de beurt, want we praten dan over vrije sector huurprijzen. Als je dat vergelijkt met je huidige hypotheeklast komt het maar zelden voor dat huren een lagere maandelijkse maandlast oplevert. Maar deze ‘pure’ vergelijking is oneerlijk. Als je je huidige huis verkoopt heb je namelijk ook geen maandelijkse lasten van je overbruggingskrediet én je volledige overwaarde (die in dit geval een 100% zekerheid is) heb je per direct in handen. Dit zijn voordelen die je zéker mee moet wegen in je beslissing.

Wat in jouw geval het slimste is? De hypotheekspecialisten van NEXTHome vertellen je graag alle ins en outs. Bel 0186-745772 voor een oriëntatiegesprek.